♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Wednesday, December 22, 2010

Petua Selsema



Hari ini Mama nak kongsikan sedikit petua orang tua2 bila anak selsema. Bukan kanak2 aje, orang dewasa pun boleh cuba tapi takut nanti kuning muka jela kan. Huhu..

Petuanya tumbuk sedikit kunyit hidup, ambil airnya dan sapu di hidung dan area kening pesakit. Try la 2, 3 kali insya-Allah selsema akan berkurangan. Petua ni Tok Mama yang bagi dan dah diaplikasikan masa Iman selsema teruk hari tu. Tapi satu jela Mama rimas sebab baju kotor. 

Oleh kerana nak elakkan baju kotor, Mama bukak semua tinggal pampers je. Hehe.. Sian Iman.. Tapi kalau budak2 dinasihatkan pakai kejap aje la sebab takut nanti dia kesat habis. Lepas pakai biasanya akan jadi kuning di tempat yang diletakkan tu. Kejap aje, nanti hilang la.

Ok, sekarang jom kita tengok model Mama pakai kunyit ubat selsema...


Yang Ini Pun Best



1 comments:

shapoji said... [Reply to comment]

scientifically, kunyit ade kesan panas, pemanasan dari kunyit akan besarkan salur nasal. senang utk hingus keluar. selsema cepat hilang.

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥