♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Wednesday, November 30, 2011

Bunyamin Batuk + Demam + Selsema @ 5 Bulan Usianya

Dalam usia 5 bulan, Bunyamin sekali lagi tak sihat. Mula2 demam malam selama 2 malam berturut2. Ada batuk sikit2. Masuk hari ketiga, batuk semakin kuat dan dah mula demam waktu siang juga. Selsema juga sikit. Yang banyaknya adalah batuk.


Bunyamin demam dan batuk pada hari Ahad pula. Mencari2 klinik yang buka lantaran klinik kebiasaan keluarga adalah tutup pada hari Ahad. Dalam hujan lebat, bersyukur ada juga klinik yang buka. Doktor maklumkan bahawa Bunyamin batuk biasa sahaja. Paru2 juga ok. Doktor bagi ubat demam dan muntah sahaja memandangkan Bunyamin masih kecil dan tak sesuai diberi ubat batuk. Doktor sarankan diberi madu sedikit sahaja.

Balik rumah Mama berikan Bunyamin ubat tahan muntah dahulu. Sebab nak elakkan Bunyamin muntahkan semula susu yang diminumnya. Dah la tak berapa selera nak menyusu, muntah pula. Malam baru Mama beri Bunyamin madu dan ubat demam.


Malam itu Bunyamin tidur tak lena. Kejap2 merengek. Menyusu sikit2 sahaja. Sampai basah lenjun toto terkena susu Mama. Nak bangun mengepam malas. Haih, kenapalah malas sangat sekarang ni ye? Semangat mengepam, datanglah dikau!!!


Keesokan harinya batuk Bunyamin tambah teruk. Mama post kat group 'perkembangan anak anda' di fb Mama berkaitan masalah Bunyamin ni, minta pandangan dan mungkin perkongsian pengalaman. Mereka cadangkan jerslin oil. Ianya tak memudaratkan baby g6pd dan tak panas. Hari itu juga Mama keluar mencarinya bersama anak2 dan Achik Ana. Mencari juga ubat homepathy. Sejak ada anak g6pd, Mama lebih suka menggunakan produk homeopathy sebab ianya natural berbanding ubat sintetik kan.



Pagi tadi, Mama bawa Bunyamin ke klinik pakar kanak2 pula. Sebab nafasnya berbunyi dan dia macam sesak nafas. Risau. Tapi kerisauan hilang bila doktor cakap Bunyamin lelah sikit disebabkan batuknya dan akan beransur hilang. Paru2nya juga berkeadaan baik. Alhamdulillah. Ubat bertambah lagi.

sebelum ke klinik kali kedua


Ketika entri ini ditulis, Bunyamin masih batuk dan demam sikit. Walaupun ubat berderet (dibeli di farmasi dan ubat klinik), namun sekarang ni Mama hanya bagi Bunyamin makan ubat batuk dan demam homeopathy dan sapu jerslin oil sahaja. Nampak macam dah berkurangan batuknya.

Ada Mama terbaca blog seorang ibu pasal kebaikan anak2 flu dan batuk. Menurut doktor yang merawatnya (Doktor Nadir Khan dari klinik di Wangsa Maju - katanya glemer juga doktor ni sebab sopan, ramah dan memberi layanan yang super best), kalau anak batuk, biarkan dia batuk sebab kalau kita stopkan batuk itu dengan ubat, ia tak habis dan terlekat di dinding tekak. (betulkan jika salah ye)

Cara terbaik merawat batuk kanak2 adalah dengan neubulizer. Kat tempat Mama ni, tak pasti kat mana nak cari klinik yang sediakan rawatan camtu. Tapi Mama tertarik dengan satu kaedah yang boleh dilakukan di rumah iaitu dengan beri baby sedut wap panas.

Bila sedut wap tu, kahak akan keluar dan insya-Allah anak akan selesa. Mama belum cuba sebab kesiankan Bunyamin yang sedang lena. Walaupun sebenarnya lebih kesian dengan kahak yang tidak selesa di tekaknya itu. Takpela dik, esok Mama buat rawatan itu kat adik ye sayang.

Apa2 perkembangan Bunyamin akan Mama update lagi, insya-Allah... Doakan Bunyamin cepat sihat ye..


Yang Ini Pun Best



12 comments:

Anonymous said... [Reply to comment]

Appreciating the dedication you put into your blog and detailed information you offer.
It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed information.
Excellent read! I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to my
Google account.

My web site - test.chao.org.pl

Anonymous said... [Reply to comment]

These are really enormous ideas in on the topic of blogging.
You have touched some pleasant factors here.

Any way keep up wrinting.

My web page - www.strannik.com

Anonymous said... [Reply to comment]

bookmarked!!, I love your website!

Here is my site how to jump higher fast

Anonymous said... [Reply to comment]

I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog
like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% sure.
Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
Thank you

Here is my web site ... icoginix.com

Anonymous said... [Reply to comment]

If some one wishes expert view regarding running a blog afterward i recommend him/her to go to see this webpage, Keep up the pleasant work.


Also visit my webpage :: vertical leap exercises

Anonymous said... [Reply to comment]

This design is steller! You definitely know how to keep
a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
own blog (well, almost...HaHa!) Fantastic
job. I really enjoyed what you had to say, and more than that,
how you presented it. Too cool!

Here is my web page ... workouts for vertical

Anonymous said... [Reply to comment]

What's up, after reading this awesome article i am too happy to share my familiarity here with colleagues.

Also visit my website ... workouts for vertical leap

Anonymous said... [Reply to comment]

Incredible! This blog looks exactly like my old one! It's on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!

Have a look at my weblog :: exercises to improve vertical

Anonymous said... [Reply to comment]

You can certainly see your skills in the article you write.
The sector hopes for more passionate writers such as you
who aren't afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

my web-site; trojanifsc.net

Anonymous said... [Reply to comment]

After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify
me when new comments are added- checkbox and now each time a
comment is added I recieve 4 emails with the same
comment. Is there a way you are able to remove me from that
service? Cheers!

Also visit my blog post; workouts for vertical

Anonymous said... [Reply to comment]

Generally I don't learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite great article.

my web blog ... vertical leap exercises

Anonymous said... [Reply to comment]

Hello my family member! I want to say that this post is awesome, great written and include almost all important infos.
I'd like to look extra posts like this .

Also visit my weblog: www.zoom400.com

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥