♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Monday, May 3, 2010

Ya Allah, Tabahkan Hatiku Menempuh Ujian-Mu Ini

Salam untuk semua...

hari ini hari Ahad. mama duduk bersantai di rumah bersama ayah dan iman.
tiba-tiba mama menerima sms daripada maybank2u menyatakan seperti berikut :

"rm0.00: maybank2u.com msg: 3rd party funds transfer - rm1000.00 successful on 2 may 2010 14:34:06. TQ. "

ayah yang baca sms tu bertanya pada mama. bedebub!!! rasa camtu la kot bunyinya kalo jantung mama boleh luruh time tu. terkejut, panic dan keliru. mama baru lepas mandi dan nak tunaikan solat zohor. bila masa pulak mama buat transaksi tu.

ayah terus check maybank2u mama time tu jugak. tengok2 betul la rm1000 mama dah lesap. mama rasa dunia dah gelap dah. macam2 difikirkan. habis la duit modal biz mama. dah la mama dah order cd dan memang ngam2 rm1000.

time tu tak rasa nak nangis. taktau nak cakap apa perasaan mama. sedih ke marah ke celaru ke. dalam masa yang sama ayah marah2 mama sebab x bagitau ada email daripada maybank2u. lepas ayah marah tu baru la mama boleh describe perasaan mama iaitu SEDIH dan KECEWA. sedih sebab baru kehilangan rm1000 yang sangat besar ertinya bagi mama. kecewa sebab time tu jugak la ayah nak marah mama tanpa memikirkan perasaan mama yang sangat terkejut time tu. mama rasa alone dan takde sokongan.

kebetulan time tu memang kami bersiap2 nak keluar. habis plan aritu ditunda. kami ke balai polis taiping buat report. kemudian baru la uruskan urusan yang dirancang pada hari itu.

mama bertanya dalam hati, "kenapa aku yang menjadi mangsa sedangkan akaun tu sebelum ni lama tak aktif (bermakna tiada transaksi)". namun akhirnya mama akur bahawa ini adalah ketentuan dan ujian buat mama seisi keluarga.

lama mama memikirkan dan muhasabah diri mama. jawapan2 yang timbul dalam benak mama membuatkan mama insaf betapa selama ini mungkin mama ada mengabaikan perkara2 yang mama anggap remeh. walaupun berat dan pahit, mama redha dengan dugaan ini.

mama hanya dapat mendoakan penyangak tu terbuka hati memulangkan rm1000 mama yang dicurinya itu. mama sangat memerlukan duit itu. duit itu merupakan hasil perniagaan mama. hasil titik peluh mama. alangkah mudahnya hidup penyangak itu mengambil wang mama sesuka hati.

"subhanaka inni kuntuminazzolimin... ya Allah, kau berilah hukuman kepada pencuri itu dengan hukuman yang setimpal dengan perbuatannya terhadap diriku dan mangsa2 yang lain. sekiranya wang itu adalah wang haram, aku redha wang itu diambil daripadaku. namun sekiranya wang itu adalah rezeki yang halal, kau bukakanlah pintu hatinya untuk memulangkan wangku kembali. kabulkan doa hamba-Mu yang teraniaya ini ya Allah... "

kepada semua, di sini mama ingin memberi peringatan JANGAN sesekali klik pada emel2 seperti berikut :

Friday, 30 April 2010 12:41:17
08 - Maybank account Infomation
From:
"admin@maybank2u.com.my"
Add to Contacts
To:nurz_na@yahoo.com
08 - Maybank account Infomation.eml (6KB)

Note: Forwarded message is attached.

Block reason: This message is above your Auto Block threshold | Approve sender | Approve domain | Boxbe
Fw: Maybank account Infomation

Maybank account Infomation

Fri Apr 30 2010 09:52:01 GMT+0800 (Malay Peninsula Standard Time)
Maybank2u.com

Dear Valued Customer,

Maybank security systems detected a serious (PR2) security problem in your account. Your account has been restricted due to several invalid login attempts from an unauthorized third-party. Your immediate attention is required to reactivate your account. Please be informed that your account will be temporarily closed if not activated now..

Active Below


http://www.verify-account-info.com/ <-- JANGAN KLIK


click on url or just copy and paste the url address





Thank you for Your Undersatanding and support



Thank you , Maybank Berhad


bila anda klik di url yang diberikan, anda sebenarnya mendedahkan username dan password maybank2u anda kepada si penyangak ini. dengan mudahnya dia log in dan buat transaksi di akaun kita ke akaun dia. kalau kita ada rm50000 dalam akaun, maka rm50000 la dia akan pindahkan ke akaun dia. jadi hati-hatilah. mama dah kena...

di sini mama bagi detail si penyangak ini :

nama : MOHD SAIFUL BIN AHMAD DAUD
ic : 910816-08-5979
alamat : no. 36, hala klebang restu 35, medan klebang restu, 31200 chemor, perak.
akaun no : 158220629213

sekarang ni polis masih menjalankan siasatan ke atas kes mama ni. antara tindakan yang mungkin diambil ialah menangkap penyangak itu untuk mambantu siasatan. kemungkinan jugak si penyangak tu guna akaun orang. licik sungguh. tapi takpe, sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua. mama yakin dengan Allah. Allah lebih berkuasa. moga ditunjukkan kebenarannya. mama yakin Allah bersama mama.

kau jagalah penyangak duit aku. aku tak halalkan 1 sen pon duit aku. kalo kau makan duit aku, kau dapat la penyakit apa2. kalo kau pulangkan, aku takkan doa yang buruk2 kat kau. doa orang yang teraniaya ni makbul kau tau tak. siap la kau. mana kau nak lari. akhirnya kau akan ditangkap jugak.

kepada semua, mama pesan sangat2... HATI-HATILAH BERURUSAN DENGAN MAYBANK2U... dah ramai yang kena sampai RM10,000 pun ada...


Yang Ini Pun Best



30 comments:

@e_da said... [Reply to comment]

teruk betul penyangak tu... makan duit haram.. sabar ya.. sy doakan moga2 duit tu dpt balik

aLyNnZ said... [Reply to comment]

mama iman sabar lar yerr maybe ada hikmah disebaliknyer..pasal hadiah tuu xper kami faham..

nsazwa said... [Reply to comment]

OMG...terkejut jgk nani baca...nani simpati atas apa yang berlaku..doala byk2 semoga duit tu dpt balik...kesian jgk pada penyangak tu..umurnya masih muda tapi dah pandai menipu n mencuri...mcmana la nasib kehidupan dia....bykkan bersabar ye...

Nad a.k.a MamaZakwan said... [Reply to comment]

mudanye lagi penyangak tu!!!!!
kecik2 dh pandai buat onar!
sabar byk2 mama iman..
dugaan yang Allah bagi ni i-Allah, ada hikmah disebaliknya..

♥MAMA♥ said... [Reply to comment]

subhanallah,keji & hinanya org yg melakukan perbuatan tkutuk tu,betapa mudahnya dia utk menikmati kesenangan diatas usaha kepayahan org lain..

mama iman kena byk2 bsabar & tabah hadapi ujian tuhan ini,kite hanya mampu merancang tuhan yg tentukan segalanya,rezeki seme dtangan tuhan,kite manusia hanya mampu berusaha,tiap yg blaku ada hikmahnya,kite sabar & redha..doa mama agar dbukakan pintu hati penyangak itu olehNya dan moga2 tuhan melindungi mama iman sekeluarga,aminn

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said... [Reply to comment]

ist of all, tqvm 4 sharing!!!
ya ampun, tataw pn leh jd gitu ekk..
kena bgtaw en.somi la lagu ni..
die de akaun maybank..
moga2 lebih berhati2.. =D

noor said... [Reply to comment]

salam....sy pun dpt email cam ni..2x org tu hantar. dsebabkan internet kat opis agk lembap sket details nyer xnampak tu yg sy xclick..kalau x mesti sy click cam awk jgk.

Adyshariz said... [Reply to comment]

salam..kami kat office dh tau dh pasal citer ni, sb org maybank ckp kalau ade msg pon..kite kene bukak melalui maybank2u dulu..bukan email yg d hantar ke dlm email address kita.. apepon, kite simpati ngan nasib awak.. smoga Allah bukakan pintu hati pencopek tu..Amin.. dont be so sad ye..

kaklong nuzula said... [Reply to comment]

Macamana boleh dapat maklumat penyangak tu?

kaklong nuzula said... [Reply to comment]

Boleh detect dr transfer fund ke akaun nama org tu ke? Isk, budak2 lagi tu dah pandai..

Nieza Ishak said... [Reply to comment]

mama,

Nieza pinjam entry ni ..nak letak blog nieza ekkk ... risauunya .. takut ada kawan-kawan pun terkena.

TQ.

Azrina said... [Reply to comment]

Husna, saya anak kita Ros Wuddah. Semalam dia ada jumpa saya biasalah lama tak nyembang dia ada citer pasal duit Husna lesap. Tapi untuk ingatan benda ni mmg berlaku di officemate saya itu sebab saya tak akan click MAYBANK2U melalui email. Skrg banyak betul penipuan berlaku jadi kene berhati2. Harap bersabar. Yang saya punya kes pula saya dan transfer ke Ros tapi Ros tak dpt sedangkan status transfer saya mmg pada Ros, takpelah kalau Ros mmg tak dpt saya bayar lain ler kesian sbb ini turn Ayu dia masih tak dpt lagi CD dia sbb Ros nak tunggu duit dari semua org.

e-caR NazRin aka ibuEiymann said... [Reply to comment]

salam Mama Iman,

act. bnda nie mmg dh rmai yg kena.. me myself pun slalu sgt dpt email dr maybank lar.. cimb larr.. public bank larr..bank islam larr.. tp I mmg x pnh layan..nmpk sgt pnipu sbb i xde akaun public bank n mybank..jz nk share, my Prof pun pnh t'kena..ilang rm5k dlm acc. CIMB.. see, org bijak pndai tu pun pnyangak leh tipu.. inikn kite org biasa2..

tp, I wonder lar..bkn ke klu kite nk transfer to 3rd party tu kena request TAG..then, TAG tu akn htr ke hp kite kan..so, camane pnyangak tu blh gak buat eh..?

ape2 pun hrp Mama Iman sabaq noo..mmg x berkat si pnyangak tu wat keja keji lg haram cenggini.. byk2 doa..n tk care..

rgds,
ibuEiymann
(nama ank kite sama tp spelling jer lain..hehe)

kaklong nuzula said... [Reply to comment]

Semoga husna sabar dan redha dgn ujian ni.. Terima kasih krn share kat sini.. Semoga takde lagi org yg terkena.

mamaaerish@eb said... [Reply to comment]

eh kalo taun 91...x knlah budak kecik kot?... aduyai...

yer... kiter doakan bersama... kalo eb la... aduyai... mau pengsan... hu3

kakngah said... [Reply to comment]

aku pernah terkene dgn pishing email ni. thn lps. lesap dekat 5k. duit modal biz & modal rolling kebun fertigrasi musim baru. sentap. on d spot g maybank. diorg blh ckp diorg xblh buat apa2 event aku buat police report. at least kes ko tau gak sape penyagak ni. kes aku.. tak blh trace lgsg event duit aku tu masih floating blm clear dlm acc penyangak tu maybank caw tg. malim masih xblh atau lbh tepat xnak bantu.

LIP (^_^) said... [Reply to comment]

sabar ye..semoga semuanya dapat diselesaikan..sapalah yang buat mcm nih...

Lynn Nasir said... [Reply to comment]

salam kenal,

mak aii...kurang ajar betul, anak sapa la tu kan? saya plak yg geram! nak kena warning semua org ni. alhamdulillah ada gak maklumat ttg penyangak tu. bagus, saya doakan semoga dipermudahkan urusan :) tabah..tabah..

sYaFiQa said... [Reply to comment]

salam....
byk2 bersabar....budak2 skrg mmg bijak tp sayang guna di jalan yg x betul....semoga mereka insaf n bertaubat...

Marsha said... [Reply to comment]

Salam Kenal..

Mama Iman sabar ye...Penyangak tu akan dapat balasan yg setimpal nt..banyak2 bersabar...Sy pun geram dgr....ish mcm2 bdk2 skrg ni..huhuhu.

Qaseh said... [Reply to comment]

mmg teruk la...senang2 je nak ambik suit org .....insyaallah org tu akan dpt balasanye..

mamaiman said... [Reply to comment]

terima kasih semua...
atas sokongan dan kata2 semangat utk saya...
memang selepas tragedi ni sampai sekarang saya macam tak tentu arah..
apa yang dibuat serba tak kena..
bayangkan la semalam saya kuar urusan biz bawak anak tanpa bawak apa2 bekalan dia (baju,cd,cawan minum,beg mekap dia)..semua tinggal..
saya keluar rumah macamtu aje..
tinggalkan rumah pon dlm keadaan selerak..
mmg saya x pernah camtu sebelum ni..
fikiran celaru dan masih x stabil..
kdg2 rasa x percaya diri sendiri yg terkena..
moga Allah membalas setiap perbuatan si laknat tu..

Wan Anie said... [Reply to comment]

saya turut simpati dengan apa yg dah jadi...

sekarang ni makin banyak email yg kononnya dari maybank dan cimb yg kata account kita kena block lah... macam2 helah... jgn percaya depa ni..

dpt email terus report as spam dan delete...

adex-aieda said... [Reply to comment]

sian kat awak....
macam2 hal dalam dunia maju zaman skrg..
buleh saya copy citer awak ni..
nak share ngan kekwan2 lain/..
sungguh menakotkan....

ummi sofiyyah said... [Reply to comment]

salam mama iman,
ummi sofiyyah tumpang simpati..moga mama tabah menghadapi segala dugaan...

b.O.n.d.a said... [Reply to comment]

mamaiman,
hOpe everything Ok dah..
macamana ngan siasatan pOlis tu?
keji sungguh manusia penyangak macam ni..
Allah bagi AKAL fikiran tu, gunakanlah untuk tujuan yang baik..bukan dengan MENIPU macam ni..

hOpe mama Iman & family Ok

MrS. F!zA@Mama Darwisy said... [Reply to comment]

salam..

gila kejam penyangak tu..

mintak copy paste utk sebarkan di blog saya :)

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

slm...sy hampir2 terkena.. email ni masuk inbox sy.. syukur alhmdlh..

entry akk ni lah yg sy bc, mujur ade komentar yg komen & bg link entry akk ni..

klu sy tak bc entry akk ni hr tu, rasa nya sy dah terklik dah..

http://www.fdhelina.com/2010/07/amaran-utk-peringatan-kepada-semua.html

syafinas saib said... [Reply to comment]

salam...baru jer baca n3 ni..yg mmbaca pun dah geram ni kan pulak yg kenakan...kadang2 internet banking ni memudahkan...dan tp kadang ia membebankan kita lak yer....

wadud@duad said... [Reply to comment]

wadud dah agak kak.. ni terbaik punya hacker celaka..
dia punya phish memang kaw.. sabar ek kak, wadud doakan akak mendapat balasan yang terbaik untuk akak, dan semoga akak doakan kepada si pelaku supaya dipermudahkan segala urusan beliau.. semoga beliau juga diberi pembalasan yang setimpal dari Allah, amin...
banyak2 kan bersabar ek kak ..

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥