♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Thursday, August 19, 2010

Isteri vs Suami

Salam sejahtera...


di subuh 9 Ramadhan ni Mama teringat nak wat n3 ni..
saja suka2 saja ya..takde kena mengena dengan sesiapa..
tetiba timbul idea ni...


agaknya wanita ni memang diciptakan untuk 'banyak kerja nak buat' kot erk...
sebab tu la agaknya wanita ni lambat mati berbanding lelaki...
sebab dalam kotak fikiran dia ada berderet agenda nak dilakukan..


tengah sidai kain teringat nasik tak masak lagi nak sahur esok..
tengah lipat kain teringat pinggan basuh tadi lupa nak terap..
tengah mandi pun boleh teringat nak buat itu ini bila kuar bilik mandi...


time sahur lak..wanita la orang pertama bangun..
panaskan nasik yang baru tanak malam tadi..
masak lauk bersahur..
atau sekurang2nya panaskan balance lauk berbuka semalam..
masak air..buat air lak..takkan sahur2 nak minum air kosong aje..
hidang pulak atas meja..siap dgn buah atau sekurang2nya kurma..
dah siap2 semua baru kejutkan suami dan anak2..


suami lak just bangun..basuh apa yang patut..
duduk bersila atau duduk atas kerusi di meja makan..
gosok2 mata..baca doa..makan..minum...
then terus tido balik..atau sekurang2nya berbaring atas katil atau sofa..


wanita ni tak habis lagi kejenya..
dah siap suami dan anak2 sahur..dia la kena kemaskan semuanya..
dah la tadi dia yang hidangkan..
basuh pinggan.. basuh kuali periuk belangan yg guna untuk masak tadi..
kemas2 dapur..sempat lagi gi buang sampah kat depan umah sebab arini ada lori sampah kan..
baju yang malam tadi dah hanger dalam rumah..keluarkan sidai di ampaian luar pulak...


dalam kepala fikir nak baring jap sebab masih awal..
tapi nak iron baju nak gi keje dulu..
dah habis iron tengok2 jam dah time untuk mandi dan solat..
tak sempat la nak baring jap..


itu kalo anak kecil tido..
kalo dibuatnya dia bangun awal..dah kena uruskan dia pulak..
sementara tu sang suami masih lena di peraduan..
anak nangis kat sebelah pun tak sedar hape dah...


pas mandi dan solat..kejutkan suami..
tu pon ala2 malas nak bangun..padahal bangun untuk uruskan diri dia aje..
bukan soh basuh umah pun...
pastu bersiap2 la wanita ke tempat kerja..
plan dalam kepala nak baring tadi tak kesampaian la..


gitu la rasanya aktiviti semua wanita kan..
tak sebijik pon..mesti ala2 sama je kan..
sebab tu wanita ni istimewa kan...


bagi yang dapat penghargaan suami tuh mesti lagi seronok nak buat semua tanpa merungut..
tapi bagi yang kurang dapat penghargaan tentu la dalam hati ada gak ngok ngek ngok ngek sket2 kan? kan? kan?...


Nota Mama : terfikir di benak..terus diadaptasi di laman kesayangan.. sekadar perkongsian rasa... ; )



Yang Ini Pun Best



2 comments:

MAMASYAZA said... [Reply to comment]

yup setuju sgt ngan perkongsian rasa tu. sang suami mmg tak kelam kabut cam sang isteri. tapi takpe...pengorbanan kita tu dapat pahala..hehehe

mamaiman said... [Reply to comment]

betul..betul..betul..
nape la jadi camtu ek..
ada jgk suami yg byk menolong..
kalo dpt yg camtu syukur sgt la..
terutamanya yg bekerjaya mcm saya nie..hehe..
redha dan ikhlaskan hati..
tentu bahagia dan gembira je wat keje kan...

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥