♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Friday, March 11, 2011

Cara Elak Blogwalking Sehala

Mama dapat info ini di blog rakan GHMB, Haszuraidah Ishak.. Sila aplikasikan dalam shoutbox anda ye.. Sebelum terlambat... ;)

Apa itu blogwalking satu hala? Blogwalking satu hala ataupun juga dikenali sebagai blogwalking palsu ni, dia tinggal jejak kat shoutmix kita, tanpa datang pon ke blog kita.. Cemana cara dia buat, itu saya tak pasti.. Ada yang kata dia hack kitenyer shoutmix, macam2 cara la, tapi yang pastinya dia tak datang pon ke blog kita, kiranya kita tak dapat trafik dari dia..

Tapi kita yang baik hati lagi jujur ni, balaslah jejak dia kat shoutmix kita tu, siap beramah mesra lagi tny khabar pe semua kan, sekali kita je yang duk tingkatkan trafik belog dia, kita je yang duk gi skodeng2 entry kat belog dia. Tapi dia,  langsung sikitpon tak belek2 blog kita ni..

Cemana nak elakkan dari terkena blogwalking satu hala nih? Meh tengok tutorial yang saya dapat ni, dengan hanya a few setting kat shoutmix. Tips ni khas untuk pengguna SHOUTMIX sahaja, bagi yang guna CBOX, harap maaf, uols kena upgrade (which is kena bayar) baru boleh guna Website Lock..

1st login ke shoutmix uols.. Then, pi kat Setting > Security, pehtu klik Website Lock cam kat bawah nih..



Pehtu, masukkan url blog uols TANPA  http:// ataupun www. macam kat bawah ni..



Dah save, maka uols leh berblogwalking dengan senang hati, coz website lock nih mencegah dari si blogwalker palsu ni untuk bukak shoutmix di blog depa tanpa masuk blog kita..


Yang Ini Pun Best



1 comments:

Asyifa said... [Reply to comment]

tq..4 info...bru sy tau...:)

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥