Masa tengah mengemas deep freezer aritu, Mama terjumpa beberapa pack ebm yang ada tompok2 putih macam kulat. Tapi Mama tak kalut sebab sebelum ni pernah terbaca pengalaman kawan2 KIM yang pernah jadi camni jugak.
Menurut mereka, ianya tak bahaya dan selamat untuk bagi baby. Syukurlah, kalau tak, banyak juga nak kena korbankan tu. Ni dasar pemalas nak cari info dalam internet, hanya baca pengalaman kawan2 sajalah. Hari ini terbaca perkongsian seorang teman KIM berkaitan freezer burn ni. Copy paste je aci tak? hihi.. *dengan izin ok*
tompok2 putih pada susu yang dibekukan ni la
namanya freezer burn
Apa itu Freezer Burn ?
Menurut wikipedia, Freezer burn is a condition that occurs when frozen food has been damaged by dehydration and oxidation, due to air reaching the food.[1] It is generally induced by substandard (non-airtight) packaging.Maksudnya, kerosakan yang berlaku pada makanan yang dibekukan kesan daripada proses dehidrasi dan pengoksidaan pada makanan tersebut. Ia biasanya berlaku akibat proses pembungkusan yang tidak memenuhi piawaian.
Apabila susu perahan dibekukan, molekul air akan membentuk kristal ais. Molekul air akan bergerak ke bahagian yang mula membeku dan lebih sejuk. Ini mengakibatkan bahagian yang kurang sejuk sejuk mengalami dehidrasi. Tambahan pula, bagi bahagian yang berlemak, proses pengoksidaan akan berlaku dan menyebabkan perubahan warna dan bau. Inilah 'tompok-tompok putih' itu.
Pada pendapat izan, perubahan rasa ini juga menyebabkan sesetengah bayi tidak suka kepada susu perahan yang telah dibekukan.
Untuk lebih info,kawan2 boleh rujuk pada link wikipedia ini
Bagaimana nak elakkan freezer burn ?
Freezer boleh dielakkan dengan :- Elakkan kekerapan menbuka peti beku, Ini membantu menstabilkan suhu dalam peti beku serta memastikan suhu kekal di bawah 0C.
- Gunakan kaedah pembungkusan yang piawai seperti plastik khas untuk susu perahan yang pre-steril. Pastikan udara dikeluarkan daripada bungkusan sebelum plastik. Tinggalkan sedikit ruang untuk 'susu mengembang'.
- Sejukkkan dulu susu perahan di bahagian bawah peti ais sebelum dibekukan di peti beku. Ini mengelakkan perubahan suhu yang ketara pada susu. Perubahan susu yang mendadak juga menggalakkan berlakunya Freezer Burn.
- Elakkan menyimpan susu perahan yang dibekukan telalu lama. Semakin lama di dalam peti beku, peluang Freezer Burn untuk terjadi semakin tinggi.
Apa yang penting,Adakah susu perahan ini masih selamat?
1 comments:
Nasib baik msh ble guna.. Sya br prasan ebm ada yg kena freezer burn.. Stok xda la byk sgt
Post a Comment