♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Wednesday, August 29, 2012

Abang & Adik


Ahmad Iman Bunyamin. Hari ini genap berusia 1 tahun 2 bulan 2 minggu 4 hari. Saja nak update perkembangan si Adik yang debab ini.

  • Sudah boleh berjalan laju. Ala2 nak berlari tapi tak macam lari pun. hihi.
  • Cuma boleh sebut 'Mama'; adakalanya bila nampak Tok Abah boleh sebut 'Babah'; kadang2 terkeluar 'Abang' bila bermain bersama Abangnya. Pernah sekali sebut 'Pah' bila Mama tanya Opah mana?
  • Sangat cranky walau sudah besar cenggini. Masih dengan tabiat lamanya iaitu 'pantang Mama bangun'. Padahal kalau Mama ada pun adakalanya terbiar begitu saja sebab Adik sibuk bermain.
  • Buat masa ni, suka bangun awal pagi, time Mama sedang kelam kabut nak ke sekolah. Dah la pantang Mama hilang, lalu senget2 la bahu Mamanya kena dukung sambil bersiap2 apa yang patut di waktu pagi. Yela, awal pagi, dah la nangis tak reti slow2, Mama yakin dan percaya pasti raungan si Adik didengari seluruh pelusuk taman kediaman kami. hihi.
  • Gigi sudah ada 6 batang; 4 di atas dan 2 di bawah. Bila pergi kedai baby yang ada signboard besar muka baby, Abang cakap baby tu macam Adik sebab giginya ada 2 batang di bawah. hihi. Nampak gaya macam nak tumbuh lagi sebatang di bawah tu.
  • Baru 3 kali potong rambut. Sekali masa dalam pantang, cukur habis. Sekali Mama gunting sket bahagian depan sahaja sebab dah mencucuk mata, terus jadi macam anak jepun, hihi. Sekali ni sebelum raya aritu, Tok Mama yang gunting dalam keadaan kepala Adik tak diam sesaat. Gunting bahagian tepi telinga dan belakang saja sebab sudah panjang macam girl. Adakalanya Mama rimas lalu Mama ikat rambut Adik. Tapi takleh buat selalu sebab Adik kan boy, bukan girl. Tok Mama nak gunting bahagian depan juga tapi Mama tak bagi sebab dah serik aritu punya cutting tak comel. hihi.
  • Apa Abang buat, Adik pun nak buat termasuklah memanjat meja atau kerusi. Masalahnya panjat pandai tapi nak turun kena mintak tolong orang. Mula la menjerit2 minta tolong walaupun jarak kaki dengan lantai hanya seinci. hihi.

  • Pandai turun katil sendiri. Tapi dengan cara yang sangat berhati2. Slow je turun sambil kedua2 tangan pegang erat cadar selagi kaki belum mencecah lantai. Mama rasa Adik ni besar nanti mungkin seorang yang teliti sebab buat apa pun sangat teliti.

  • Sudah pandai bonceng basikal Abang. Kereta kecil Abang pun Adik dah pandai naik sambil kaki tolak2 bagi kereta tu jalan.
  • Pandai gomol Abang. Kadang2 Abang lari takutkan Adik yang nak gomolnya. hihi.


Ahmad Iman Bukhari. Hari ini genap berusia 3 tahun 2 bulan 3 minggu 4 hari. Abang sudah besar, macam2 sudah pandai. Paling pandai adalah bertanya. Macam2 soalan yang adakalanya sukar nak jawab. Pandai juga membebel macam orang tua. haha.


Kalau ikutkan memang macam2 la sesi perbualan antara Mama dengan Abang yang lucu2. Adakalanya macam tak sangka Abang boleh cakap camtu. Perbendaharaan katanya macam buku. hihi.


Abang memang suka buli Adik. hihi. Abang suka gomol2 Adik. Sambil ketap bibir Abang akan cakap "geramnye, geramnye". hihi. Bukan kata Abang, Mama ngan Ayah pun suka gomol Adik. Sedap gomol Adik si debab kesayangan keluarga tu. Tapi pas Abang gomol Adik, Adik lak gomol Abang. hihi.


Sangat susah nak bergambar. Macam Ayah. hihi. Time raya aritu jenuh berdiri menunggu dia semata2 nak bergambar keluarga je. Memang tak puas hati sangat gambar raya kami berempat tahun ni tapi disebabkan susah nak mengajak Abang bergambar, redha jela. Kalau nak pujuk Abang bergambar sorang2, suruh Abang buat sign 1Malaysia, laju je dia buat. Tapi ikut mood dia jugak la. Kalau dia sibuk main, takde maknanya 1Malaysia ke apa ke.



Mama taktau nak cerita potpet Abang ni camne, tapi banyak jugak Mama update kat status fb. Maka Mama printscreen jela ye..







Ok, tu je sempat ps. Hihi.. Anak2 Mama memang bijak dan cerdik..

Yang Ini Pun Best



2 comments:

Allene said... [Reply to comment]

comelnya anak2 akak... :)

mamaiman said... [Reply to comment]

tq dear Allene.. ;)

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥