♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Saturday, February 9, 2013

Sehari di WANG KELIAN & SATUN

Asal cuti maulidur rasul je ada je program jenjalan. hihi. *tipu sangat* Takde la, yang boleh keluar kenyataan begitu adalah kerana dulu *3 tahun lepas kot* pernah cuti2 mesia ke Langkawi selama 3 hari 2 malam masa cuti maulidur rasul jugak. Masa tu Iman baru 8 bulan. ngengeh. Punya la lama punya cerita.

Cuti maulidur rasul yang bersambung dengan thaipusam baru2 ni tiba2 datang idea gila jenjalan ke utara. Amboi dia tuuu.. hihi..

Alkisahnya Sabtu tu kami pergi kenduri di Bertam, Penang. Pastu dah taktau nak ke mana sebab nak gi Perlis jauh sangat, nak gi Penang malas nak seberang jambatan. Last2 balik je la kita. Tapi dalam kepala Mama ni dah merencana. hihi.

Dalam perjalanan balik tu Mama dan Ayah bincang2 nak jenjalan Perlis Kedah. Destinasinya adalah Wang Kelian dan Padang Besar. Pastu boleh la diselit2kan dengan jenguk Paksu di sana.

Idea yang datang tiba2 dan tiba2 menjadi adalah memang super duper best! Kami jalan2 adik beradik je. Tok Abah dan Tok Mama tak larat nak ikut. Lagipun aritu dah pergi dah masa ambik barang Achik Anna. Masa tu Mama tak ikut sebab kereta Tok Abah reserved untuk barang2 Achik Anna.



Destinasi kami kali ini adalah ke Wang Kelian, Thailand. amboi.. hihi.. Kami bertolak jam 5.30 pagi. Nak tunggu subuh lewat sangat. Achik Anna kata Wang Kelian tu boleh masuk hari Ahad je kalau tanpa apa2 pass. Pastu sampai jam 12.00 tengahari je. Maka setelah dicongak2 kami bertolak sebelum subuh sebab nak sampai awal di sana. Rupa2nya sekarang ni masa masuk tu dipanjangkan lagi sampai jam 6.00 petang.

Kami berenti solat subuh di tol Juru. Usai solat brekfes dulu. Mak Njang dan Achik Anna buat pizza comel2. Makan sekadar alas perut je. Pastu terus ke Wang Kelian. Kami sampai dalam jam 10.00 pagi. Awal lagi tapi parking dah penuh. Kami parking agak jauh la jugak. Dah la tak bawak stroller sebab kena kencing kucing. ceszz..





Bagai nak gila kot kami kat situ. Dah la baru gaji kan. Ada bonus pulak. hihi. Itu pun nafsu ditahan2 ok. Kalau tak semua pun nak beli. Sabo jela orang fomfuan ni kan..

Mama memang dah ada benda wajib cari dalam kepala ni. Lama dah nak beli. Tunggu masa dan tempat yang sesuai je. hihi. Mama nak beli periuk, kuali dan pengukus. Sebenarnya bukan tanak beli kat sini tapi asyik la ada yang cakap mahal la, tunggu dulu la, ape la kan.

Kat rumah pun ada je sebenarnya periuk cuma Mama nak yang jenis tradisional punya tu. Brand crocodile tu kan. Yang kat umah ni jenis macam mangkuk. Pun ok jugak cuma dah alang2 sampai sini wajib la beli kan. hihi.



Tapi biasala kan, kata je nak beli itu ini JE tapi last2 penuh satu kereta sampai kena lipat seat belakang. hihi. Ala, bukan selalu pun nak datang sini. Pastu harganya memang bagai nak gila kot. Murahhhh sangat2.. Kalau nak banding dengan Padang Besar, sini jauh lebih murah. Apsal la dulu2 masa zaman Achik Anna duk sana tak penah terfikir nak shopping sini. Asyik2 ke Padang Besar je kami.





Kat sini pasarnya memanjang jauhhhh sangat. Panjang sangat la nak berjalan kaki. Memang penat sebab cuacanya pun panas kering dan terasa lain tak macam cuaca kita yang panas lembap kan.



Sila jangan risau kalau nak beli barang banyak tapi jenuh nak angkut ke kereta. Nak2 pulak kalau kereta parking nun hujung dunia sana kan. Takpe, kat sini ada spesel servis. Ada teksi motor *nama bagi sendiri*. Dorang akan bawak anda dengan barang2 anda sekali ke pangkal jalan. hihi. Tapi kena bayo la kan. Sape nak bagi free. Berapa? Tu Mama taktau sebab tak amik servis dorang sebab semuanya gagah perkasa mengangkut barang jauh2 siap naik bukit lagi. huhu.



Kalo tengok macam banyak je barang kami beli kan. Tapi bila balik umah rasa takde ape la sangat membeli pun. 

Mama beli wishlist Mama, periuk 6 beradik brand crocodile tebal punya : RM70, steamer sederhana penutup kaca : RM15 dan kuali saiz 16" : RM15 jugak. Ni beli kat satu kedai je sebab survey2 kedai tu paling murah. Toto ada jugak plan nak beli tapi sebab kelam kabut dengan anak2 dah meragam, cuaca panas melampau, penat apa semua akhirnya tak jadi beli toto. Menyesali sampai sekarang *tipu*.

Habis menggila di sebelah Satun sana, kami menggila sebelah sini pulak. Belah Thai sana ada pasar, belah Mesia sini pun ada pasar jugak tau. Dan harganya juga boleh bikin kita gila. huhu. Memang murah sangat kot. Sampai Mama terfikir camne la orang sini hidup, murah sangat semuanya. Kos sara hidup sangat rendah kat sini. Best.

Sebelah sini Ayah beli helikopter. Sempat beli tuala murah RM5 je, tuala mandi yang besar tu. Yang labuh tu RM10. Mana nak dapat kat sini harga tu? Pakcik tu siap letak air kat tepi suh test tuala dia memang resap air. Tapi kami tak test la kan sebab main percaya je. huhu.

Pastu kami jenjalan Padang Besar pulak. Kat sini tak beli apa pun selain lampu lip lap kepala angry bird untuk anak2 (atas permintaan) dan buah pelam. huhu. Rasa dah habis syok membeli dah sebab kat Wang Kelian dan Satun sana harga gila2 murah. Kat Padang Besar up sikit la harga. Tapi baju bajan memang banyakkkk gila dan harganya boleh tahan la.


Pastu kami ke Gua Kelam pulak. Ayah yang request sebab bosan asyik ke tempat shopping. Ala, shopping tu kan terapi minda.. huhu.. Ini kali ketiga kot kami sampai sini. Tapi bersama Bunyamin pertama kali la.




Iman takut masa masuk sini. Pegang baju dan tangan Achik Anna dan Mama tak lepas2. Sebenarnya memang agak menyeramkan masuk gua ni. Yela, namanya dah gua kan. Dengan gelapnya, bunyi air kat bawah kakinya, suasananya.. memang menyeramkan.

Mama kalau masuk sini pun rasa seram jugak tapi sebab masa kami pergi tu ramai orang riuh rendah kan maka takde la seram dah macam dulu2 masuk sini. Bunyamin relek je, dia tak faham apa2 lagi..





Sampai sana Mama dan Ayah tak jalan pun taman sebelah sana. Dah tak larat jalan dah. Achik Anna, Mak Njang, Pak Njang dan Bunyamin je menjelajah taman tu. Rupanya dah upgrade tamannya. Masa mula2 Mama pergi teruk jugak kondisi tamannya. Takleh nama taman kot masa tu. Tapi sekarang dah cantik dah..






Keluar gua tu kami rehat2 kejap tepi air terjun sementara tunggu Ayah ambik kereta. Dah petang dah masa tu. O ye lupa nak cerita. Kami dah lunch dan solat di gerai dan masjid tepi jalan on the way ke Padang Besar tadi. Jamak je senang..


Pastu kami gerak ke Kuala Nerang, matrik Pak Su. Saja tengok Pak Su kat sana dah alang2 ke Utara ni kan. Pak Su nak exam, tak balik kampung la. Kami sampai sana malam dah. Mandi2, solat, sembang2 pastu gerak ke Alor Setar pulak.

Kat sana kami singgah makan kat restoran Iman Kuey Teow. Nak ambik plastik laminate yang kami order daripada kawan Achik Anna. Murah harganya sebab beli dari pemborong. Nanti bila2 kalau dah habis boleh mintak tolong Cik Fiq pulak beli sebab Cik Fiq belajar kat sana.

Habis makan kami pun gerak pulang Taiping. Semua kepenatan. Tapi memang best la jalan2 kali ni. Puas rasanya dapat benda2 yang dihajati. Harap2 nanti ada rezeki gi sana lagi.. ;)

update : hasil rembatan di Wang Kelian..


dah lama cari bajak beso yang boleh naik camni
kat Wang Kelian RM50 je tau
kalo sini mungkin ratus2 kot..


periuk, kuali dan steamer
RM70 + RM15 + RM15


beras pulut susu
satu untuk Mama satu untuk Nenek
ok ni silap beli, sebenarnya nak beli beras wangi
dah la 5kg.. kembung perut makan pulut jela pasni..huhu
tapi bagus jugak, Mama dah pandai masak pulut sekarang..


Yang Ini Pun Best



3 comments:

Cik Kamoo said... [Reply to comment]

tak pergi pun gua kelam aritu....sekadar lalu je, nak balik cepat sebab nak makan laksa kuala perlis...

mamaiman said... [Reply to comment]

o yeke.. ada masa sket singgah sekejap..

Fifi Nadhrah said... [Reply to comment]

salam kenal dari fifi.. terase nak pergi wang kelian.. last pergi mase study dulu..

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥