♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Wednesday, March 6, 2013

DIET : Day 3

Sudah masuk hari ketiga. Tapi Mama masih belum dapat membiasakan diri lagi dengan program diet Mama ni. 

Mama bukan boleh ada misi, mula la semangat jadi lain macam. Sekarang ni memang sangat bersemangat waja walau kadang2 tu rasa nak give up jugak. Nak jayakan misi kena la dengan ilmu kan. Nak2 pulak Mama memang failed bab makanan seimbang ni. Sebab tu sampai sekarang blur dan masih tercari2 menu yang sesuai dan kena dengan tekak.



Brekfes tauhu sambal dan bayam


Ada jugak cuba senaraikan menu ikut cadangan tu. Tapi baru sekerat jalan je buat. Belum buat habis lagi. Mama google2, last2 jumpa blog akak ni yang rasanya boleh jadikan panduan dalam program diet Mama ni. Blog Cik Kamoo..

Blognya yang simple, penyampaian dengan ayat mudah dan sangat banyak info untuk yang berdiet macam Mama menjadikan blog ni antara bookmark Mama. ;) Ni kira macam sumber rujukan dan sifu Mama la ni..

Kat sini Mama share sikit info penting yang Mama dapat dari blog ni :


Menu paling selamat :
  • -          Telur
  • -          Ikan
  • -          Ayam
  • -          Lembu
  • -          Kambing
  • -          Puyuh
  • -          Unta
  • -          Udang
  • -          Minyak sawit
  • -          Air kosong 6 liter
  • -          Butter
  • -          Mayonis (karbo paling low, 1 sudu sehari je)
  • -          Homade sate
Menu kena hati2 (boleh makan) :
  • -          Sayur
  • -          Garam
  • -          Bawang
  • -          Kunyit
  • -          Cili
  • -          Santan original
  • -          Rempah beli kedai (tak digalakkan)
Tdak digalakkan :
  • -          Sate beli kedai
  • -          Gula
  • -          Tepung
  • -          Nasi
  • -          Buah
  • -          Sos
Akhirnya.. jumpa juga panduan untuk Mama diet ni. Kalau tak, rasa kelam je jalan nak berdiet ni. Mama siap salin lagi panduan kat atas ni. Bila2 nak makan sket2 rujuk, sket2 rujuk. Tapi sorok2 la kalau depan orang sebab malu takut hangat2 taik ayam je.

Setakat arini Mama belum sempat nak ke pasar membeli sayur dan ayam untuk diet Mama. Hanya sempat beli telur je dulu. Insya-Allah esok nak cari jugak masa membeli2. Sebab kalau takde bahan untuk menu diet Mama, nanti Mama belasah je makanan orang yang tak diet kat rumah ni sekaligus menghancuskan diet Mama. Ni pun ada jugak sikit2 cheat diet ni. huhu.

Tapi alhamdulillah, dengan bantuan alsd2 dan inchloss berat Mama turun dengan cepat. Moga2 ia terus turun dengan jayanya dan moga semangat Mama sentiasa di puncak!

Berat arini : 66.7kg

Yang Ini Pun Best



0 comments:

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥