♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Tuesday, March 5, 2013

DIET : Day 2

Arini hari kedua misi berjalan. Arini lebih proper dari semalam. Semalam minum sekali 2 kali je, pagi dan malam. Sepatutnya kena minum sebelum brekfes, sebelum lunch, sebelum dinner dan sebelum supper. Kena 8 scoop sehari. Tapi semalam kan baru warm up kan.. Dah la baru nak start dah hancus sket sebab jamuan pas meeting dan godaan di rumah Tok Mama..

Ok, pagi ni sebelum ke sekolah Mama ambik 2 scoop dicampur dengan air sejuk. Memang arahan dia kena guna air sejuk. Kan rutin Mama sebelum ke sekolah ambik ESP kan. Maka dengan sukahati Mama je Mama miz ESP sekali dengan ALSD tu. hihi..

Pastu Mama sapu Inchloss kat perut, bahu, lengan dan peha. Oh, inchloss tu beli dah lama malah Mama adalah antara orang terawal yang beli sebelum ianya meletop2 di fb tapi guna tak konsisten. Bila start misi ni, mula semangat balik. Kita guna cara luar dan dalam ye. Siap la ko lelemak...

Kat sekolah memang tak lapar langsung. Mungkin sebab semalam dah ambik dua kali so dah mula nak serasi. Tapi Mama tak habis2 runsing nak makan apa. Walau dia cakap boleh makan ikan, ayam, daging semua tapi semuanya kat kanting tu digoreng. Mama seboleh mungkin nak elakkan makanan bergoreng. Plan nak makan sayur je banyak. Sesekali telur.

Oleh kerana takde apa boleh dimakan, Mama mintak la kuah mi bandung. Tak sedap, rasa kicap je lebih maka tak hirup la kuah tu. Beli jugak lauk untuk lelaki2 kesayangan di rumah. RM3.50 je harga lauk arini sebab Mama tak makan dan tak minum air manis.

Tengahari balik rumah Mama ambik ALSD lagi. Makan omelet (telur hancur) sebijik. Saja nak lapik perut. Ikutkan memang tak makan pun tak lapar pun. Sepanjang hari asyik minum air kosong je. Memang kena banyakkan minum air kosong.

Arini ada koku 1Murid 1Sukan. Anak2 hantar rumah Tok Abah mintak tolong Achik Anna jaga. Balik sekolah singgah rumah kejap masak nasik, panaskan lauk. Pastu baru gi ambik anak2. Malam pun Mama tak makan apa2 sebab belum sempat nak gi beli sayur lagi. Yela, semalam meeting, arini koku. Tiap2 petang ada je program. pffff....

Setakat entri ini ditulis, mama dah ambik 6 scoop ALSD termasuk yang maghrib tadi punya. Sebelum tidur jap gi nak ambik lagi 2 scoop menjadikan semua sekali 8 scoop la arini. Niat di hati pasni nak senaraikan menu setiap hari dan esok nak gi beli bahan2. Untuk misi ni Mama plan nak masak sendiri jela kot. 

O ye, lupa pulak. Tadi Mama sapu Inchloss lagi. Tapi terlebih sapu maka satu badan adalah hangat pijor. Last2 tak tahan Mama mandi tapi still terasa panasnya. Pasni kena sapu secoit je nak elakkan panas melampau..

Ok, ni plan Mama untuk menjayakan misi ni :

- banyakkan minum air kosong
- banyakkan makan sayur
- cuba makan ikan stim (Mama adalah pentaksuka ikan stim)
- masak menu sendiri
- guna minyak zaitun (atas cadangan)
- ambil supplemen Shaklee (multivitamin) setiap hari untuk tampung zat yang kurang Mama ambil
- senaman pun perlu, tapi Mama rasa kat sekolah jenuh berpeluh dah so tu tak risau sangat ;)
- elakkan makanan bergoreng (walau dalam menu boleh je makanan goreng2 ni cuma kena kurangkan, tapi Mama nak elak terus kalau boleh)
- say NO to karbo macam nasik, roti, cucur..

Tu je plan setakat hari ni. Kena study betul2 la cadangan menu yang diberi dan nak tengok mana Mama rasa boleh lepas tekak dan nak kena google resipi kalau tak reti. huhu.

Berat hari ini : 66.9kg *kurang 1.9kg - eran takkan secepat ini turun? mungkin air kot yang kurang menyebabkan berat pun turun, bukan lemak..

 

Yang Ini Pun Best



2 comments:

Anonymous said... [Reply to comment]

mаgnifіcent іsѕues altоgether, you
just gаined а new readеr. What coulԁ you recοmmend in regarԁs
to your poѕt that you made some ԁays
аgo? Anу certaіn?

Feel free to suгf to my blog ρost :: payday loans

Anonymous said... [Reply to comment]

Woω, aωеsome blog layοut!
Ηow long havе уou beеn running а blоg foг?
you mаde blogging loοk easy. The entiгe glance of уour sіte iѕ magnіficent, let alone the contеnt materiаl!



Loοk іnto my wеb-ѕіte: payday loans

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥