♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Tuesday, July 13, 2010

Ladang Kecik Dah Jadi Besar

Salam semua...

setelah Mama bercerita secara ringkas tentang ladang kecik Mama
kali ni nak story pulak tentang ladang kecik yang dah jadik besar

memula jom kita singkap sejarah farmville (fv) Mama...
jeng.. jeng.. jeng..

Mama start addicted MSN Onion Icons  dengan fv ni
disember 2009
masa cuti sekolah

manusia yang bertanggungjawab
menyebabkan Mama jadik gian fv ni ialah

mula2 Mama guna facebook (fb) ayah
time tu Mama takde fb
dan memang buta fb la orang kata
memang taktau hape kebenda alahnya fb ni
fv apatah lagi la yer...

register la game ni via fb ayah
mula2 main memang tensi
MSN Onion Emoticon
sebab duit sikit
dapat tanam strawberry jela hari2..

dah tu strawberry ni grow in 4 hours
kalo melebihi 4 jam tanaman Mama akan mati
penah dan selalu jugak strawberry Mama mati

memang tensi sebab bila dah mati takdelah duit nak tanam semula
jenuh la gi bersusah payah mintak upah kat ladang jiran
Onion Icons
tolong baja tanaman dia..
tolong halau serigala..
tolong halau tikus..
dapat la duit sket wat modal nak tanam strawberry ni ha...

lama2 banyak la duit Mama
masa duit dah banyak memang dah mula best main
Onion Icons
ingat lagi masa 1st time nak harvest strawberry
punya la tunggu menatang tuh boleh dipetik
sampai berebut dengan ayah nak tuai
hua hua hua..
memang keanak-anakkan
mama ayah iman kah ini?

Mama rasa nak ada ladang sendiri la senang
boleh buat sesuka hatiku
pastu Mama pun register fb
itulah starting Mama ada fb
semata-mata nak main fv sahaja...

sampai sekarang pon
fb Mama memang menjadi medan bermain fv sahaja
cari2 kawan lama masa sekolah dan U dulu hanya sampingan jer...

buktinya...
kalo bukak fb mesti sebab nak tgk fv
bukan sebab nak accept request kawan ke...
atau nak join page mana2 ker..
atau nak komen gambar sesiapa..

ada jugak mama join page n komen kat wall kawan2..
tapi itu bukan sebab utama...
Mama lebih suka menjadikan fb ni tempat release tensi ajer..
sementelahan fv pon memang tempat release tensi Mama...
Onion Emoticons

iman pun Mama register fb
dan ada fv sendiri
nanti bila2 Mama review ladang iman lak ye..
kiranya Mama menguruskan 3 ladang masa tuh..

ladang Mama
ladang Ayah
ladang iman


fuhh.... penat woo... Onion Emoticon

tapi lama2 Mama tengok Ayah pun macam enjoy jer dengan ladangnya
of course Mama la jadik tok guru Ayah
Mama pun dah tak uruskan ladang Ayah dah
Mama hanya uruskan ladang Mama & iman sahaja...

ini adalah gambar2 terkini ladang Mama
agak berselerak sebab Mama belum berkesempatan
nak susun atur kedudukan benda2 alah dalam ladang Mama ni

sebabnya Mama sangatlah sibuk nak mengadap lappy berjam2 sekarang ni
maklum la Mama dah ada sekretari
yang sangat rajin nak tolong taip di lappy Mama ni kan...
so kena la kurangkan aktiviti mengadap lappy ketika berada di rumah
kat sekolah fv tak boleh bukak
lagipun memang tak sempat bukak pon
busy je manjang..Onion Emoticon Set

insya-Allah Mama akan susun atur semula
supaya lebih cantik dan kemas MSN Onion Emoticons

jom layan jela...


ini adalah ladang Mama yang serabut
belum disusun atur semula
sebab Mama terlalu busy..



ini adalah estet, mansion dan cottage Mama..
mansion tuh Mama bina sendiri
dengan material2 daripada jiran2...
depan estet ada wedding gazebo dan wedding tent
majlis perkahwinan iman kah?





ini taman Mama
alamak... tak macam taman pon..
tu la pasal..
belum berkesempatan nak susun atur ladang Mama ni elok2 balik...





kiri sekali adalah pagoda, award setelah berjaya selesaikan tugasan berkumpulan
fuhh..ni berladang ke berkursus ni?...
warna merah tu sekolah..
sebelah sekolah library...
depannya ada air pacut..
ada jugak merry-go-round kat tepi sekolah...





ini adalah binatang peliharaan Mama
ada bull, rusa, kambing biri2 berwarna-warni, gajah pun ada, tikus pun ada..
bukan ke gajah takut tikus?
blasah jela kan...
yang macam kasut tu rumah kasut
dah tak muat tempat lain hemtam jela letak situ dulu
nanti bila2 ada masa Mama arrange tempat yang lebih sesuai...





sebelah kanan ada 12 bijik red barn
kira macam stor la jugak
boleh simpan benda2 tanak pakai
saja Mama beli banyak2 sebab sayang nak jual benda2 tak berguna tu
yang ada 2 menara kat tepi tu big barn
yang ada 3 menara pulak huge barn
barn ni boleh dibesarkan dengan pertolongan jiran2
lagi besar lagi banyak boleh simpan barang kan...
sebelah kiri lak kandang kuda..
belakang kandang kuda nursery barn
iaitu nursery untuk baby2 binatang semua...





ini adalah koleksi jentera berat dan vehicle Mama
sebelahnya adalah taman botani
sila abaikan bunga tulip yang dah layu tu ye...





yang berderet belakang pokok tuh adalah 5 buah kandang lembu
1 kandang boleh muat 20 ekor lembu
boleh jugak dibesarkan dengan bantuan jiran2
tapi Mama malas nak besarkan
di sudut kiri ada reban ayam
Mama punya reban dah dibesarkan jadik huge coop
boleh muat 60 ekor ayam
kat tepi dan depan kandang lembu tu pulak binatang2 peliharaan Mama jugak
kan Mama dah cakap binatang Mama banyak sampai jenuh nak susun...




ok..panjangnya cerita Mama pasal fv ni kan
ianya jadi panjang sebab Mama sangat minat dengan fv nih
dah excited nak share dengan rakan2 semua..




psstt...sape2 ada fv add la Mama jadik neighbour erk...Onion Emoticons
fb Mama : nur na
hehehehe....



Yang Ini Pun Best



0 comments:

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥