♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Saturday, December 4, 2010

Petua Hilangkan Mabuk Di Awal Kehamilan

Rasanya mengandung kali ini teruk juga alahan Mama. Boleh dikatakan setiap hari Mama muntah. Kalau masa Iman dulu, Mama tak pernah muntah. Cuma rasa loya dan pening aje. Itulah kata orang, setiap anak memang berbeza pembawakannya kan.


Ada seorang junior Mama masa di sekolah dulu berikan Mama petua2 untuk hilangkan mabuk di awal kehamilan. Mama belum try, baru baca tadi. Saja nak share di sini. Moga boleh dijadikan manfaat bersama.

Mabuk, loya, pening di awal kehamilan memang mencabar mental dan fizikal.
Redha dan anggaplah ia ujian Allah yang akan menghapuskan dosa-dosa kita.

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Tidaklah seorang Muslim ditimpa
penyakit, melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya, seperti
pohon yang menggugurkan daun-daunnya." (Hadis riwayat al-Bukhari)

Sabda Rasulullah SAW lagi, "Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan
hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang
lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya
satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi
bencana dan kesusahan tersebut." (Hadis riwayat al-Hakim)

Untung jadi perempuan ni, tau. Selain daripada mendapat pahala, dosa-dosa
kita juga diampunkan, insya Allah. Yang penting, kena sabar dan redha.

Mabuk hamil kebiasaannya berlaku pada trimester pertama dan jika bernasib
baik, akan berakhir di sekitar minggu ke 16 kehamilan. Kenapa saya kata
'nasib baik', ya? Sebab saya mengalami morning sickness hingga hari terakhir
dibawa ke labor room... hu hu...

Untuk mengurangkan, puan boleh cuba petua di bawah:

1. Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat
memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil
untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Ambil pil zat
besi sebiji sehari bersama vitamin C. Vitamin C membantu penyerapan zat
besi. Banyakkan pengambilan sayuran warna hijau tua yang kaya dengan zat
besi.

2. Amalkan madu, sesudu pagi (dan sesudu malam - optional), ambil semasa
perut masih kosong. Pastikan puan tidak mengambil apa-apa minuman/makanan
setengah jam selepas minum madu. Madu berupaya meningkatkan hemoglobin dalam
darah. Hemoglobin merupakan protein yang terdapat dalam sel-sel darah merah
yang memainkan peranan penting dalam membawa oksigen ke seluruh jaringan
tubuh. Manakala zat besi pula merupakan komponen esensial daripada
hemoglobin. Hemoglobin rendah, otak kurang oksigen dan menyebabkan
pening/mabuk.

3. Bukan nak promote, tapi ada kebenarannya. Minum air 100 plus, pastikan
puan buang gasnya dulu. Buka penutup dan biarkan semalaman dalam peti sejuk.
Puan boleh minum bgitu saja, atau bekukan dalam freezer (dlm ice cube tray).
Bila puan rasa nak muntah/loya, ambil seketul dan hisap. Rasa sejuk akan
buat mulut/tekak sedikit kebas, jadi rasa loya akan berkurangan. 100 plus
juga mampu menggantikan cecair dan seimbangkan garam-garam galian dalam
badan yang hilang akibat muntah.

4. Buah pala penawar untuk menghilangkan rasa loya, pening-pening atau
tanda-tanda lain yang berkaitan dengan pitam. Saya dah cuba yang ini, memang
berkesan, cuma susah nak jumpa buah pala dijual di sini (kawasan saya)
5. Amalkan memakan kurma, anggaran 7 biji sehari. Insya Allah, mabuk akan
kurang (memang berkesan!)

6. Minum air teh o panas, dengan sehiris halia. Halia diketuk, sebelum
direndam dalam air teh.


Petua tradisional yang ada dalam koleksi saya.

1. Ambil seinci halia, sebatang serai, 2-3 kuntum bunga cengkih, kayu
manis, masukkan ke dalam segelas air mendidih, masukkan seketul gula batu,
tutup. Minum waktu pagi dan malam.

2. Ambil segenggam daun kari. Kisar menjadi jus. Campur jus tersebut
dengan limau nipis dan satu teh gula. Minum setiap pagi. Insya Allah rasa
loya tekak akan hilang.

Tapi sebenarnya, petua yang paling bagus diamalkan, sebelum conceive lagi,
minta suami berniat seikhlas hati, jika kita mengandung, minta
mabuk/loya/pening tu ditanggung juga oleh suami. So, mabuk/loya/pening akan
berpindah kepada suami. Penting, suami kena ikhlas, kalau tak ikhlas,
mungkin tak jadi.

Hadis Rasulullah SAW:
Daripada Salman bin 'Amir r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
"Sedekah kepada golongan miskin, ganjarannya hanyalah sekadar pahala
sedekah; sedangkan sedekah kepada mereka yang mempunyai hubungan
silaturrahim terdapat dua ganjaran, iaitu pahala sedekah dan pahala menjalin
hubungan silaturrahim." (Hadis riwayat al-Tirmizi)

Yang Ini Pun Best



11 comments:

AlongAzrina78 said... [Reply to comment]

Lama tak jengok....dah pregnant pon mamaIman hehehe. Take care dear.

mamaiman said... [Reply to comment]

hehe..thanks along..

Anonymous said... [Reply to comment]

black dating services http://loveepicentre.com/map.php beach sex dating internet service

Anonymous said... [Reply to comment]

ebook converter kindle http://audiobookscollection.co.uk/es/Modern-Compressible-Flow-With-Historical-Perspective/p194109/ best ebook business opportunity [url=http://audiobookscollection.co.uk/Stirling-Bridge-and-Falkirk-1297-98-William-Wallace-s-rebellion/p136865/]free law ebook[/url] ebook reader sony

Anonymous said... [Reply to comment]

sony ericsson w300i ebook reader http://audiobookscollection.co.uk/AI-Game-Engine-Programming-Game-Development-Series/p214088/ louis lamour ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/es/Physical-Examination-Procedures-for-Advanced-Nurses-and-Independent-Prescribers-Evidence-and-Rationale/p224141/]pocket reader kiosk ebook[/url] robin lee graham dove ebook

Anonymous said... [Reply to comment]

what is contact management software http://buyoem.co.uk/it/information-3/Privacy-Policy wireless laptop encryption software [url=http://buyoem.co.uk/product-14330/The-Missing-Sync-for-Windows-Mobile-3-0-Mac]panasonic rr-us350 software[/url] wi fi monitoring software
[url=http://buyoem.co.uk/product-14150/Tri-Backup-5-Mac]Tri-Backup 5 [Mac] - Download OEM, Software Sale, OEM Software[/url] maximo pm software
[url=http://buyoem.co.uk/de/information-3/Privacy-Policy][img]http://buyoem.co.uk/image/4.gif[/img][/url]

Anonymous said... [Reply to comment]

simple checking account software http://buyoemsoftware.co.uk/it/product-37125/PDF-Password-Cracker-Professional-3-2 best software for downloading websites [url=http://buyoemsoftware.co.uk/es/product-37265/Symphony-EDA-VHDL-Simili-Sonata-Professional-3-1]windows xp home software downloads free[/url] share ware spy software
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/category-100-109/Antivirus-and-Security]Antivirus & Security - Software Store[/url] duplex scanning software
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/de/product-10388/Microsoft-Office-2004-Professional-Mac][img]http://buyoem.co.uk/image/8.gif[/img][/url]

Anonymous said... [Reply to comment]

You can easily get ceiling fan as market is full of this
item but it becomes important to trust only the renowned name.
S. The blades of the fan can also offer a classy or sophisticated look, as they come in many different finishes and designs as
well.

Take a look at my blog - ceiling fans with lights and remote

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://redbrickstore.co.uk/products/lisinopril.htm][img]http://onlinemedistore.com/12.jpg[/img][/url]
ascot pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/imitrex.htm purchase zolpidem pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/vitamin-c.htm]people pharmacy[/url]
walmmart pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/dostinex.htm g and e pharmacy edmonton [url=http://redbrickstore.co.uk/products/prednisolone.htm]prednisolone[/url]
free prints cvs sign card extracare pharmacy receive http://redbrickstore.co.uk/products/zocor.htm kmart pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/nizoral.htm]safeway pharmacy technican pay[/url]
uk online pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/lasuna.htm las vegas walgreens pharmacy technician salary [url=http://redbrickstore.co.uk/products/generic-keflex.htm]generic keflex[/url]

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/nizoral.htm][img]http://onlinemedistore.com/3.jpg[/img][/url]
canadian onlne pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/kytril.htm switzerland pharmacy drug [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/tricor.htm]lanes pharmacy[/url]
pharmacy technician requirements http://certifiedpharmacy.co.uk/products/lotrisone.htm continuing education pharmacy colorado 2008 [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/gastrointestinal.htm]gastrointestinal[/url]
ndsu graduating class pharmacy 1947 http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/anti-allergic-asthma.htm the best pharmacy schools [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/sumycin.htm]pharmacy stores cvs city enter 24 hour 1 hour photo retail state[/url]
pharmacy technician duties http://certifiedpharmacy.co.uk/products/doxycycline.htm business of pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/noroxin.htm]noroxin[/url]

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/u.htm][img]http://onlinemedistore.com/3.jpg[/img][/url]
canadian on line pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/torsemide.htm moss pharmacy cumbernauld [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/v.htm]canada drug pharmacy promo code[/url]
computers in pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/norvasc.htm pharmacy purchasing job opportunities [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/protonix.htm]protonix[/url]
brookline village pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/lithium-carbonate.htm solutions pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/abana.htm]enteric coating compounding pharmacy[/url]
canada pharmacy oral medic http://certifiedpharmacy.co.uk/products/fml-forte.htm protonix online pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/acticin.htm]acticin[/url]

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥