♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Sunday, December 9, 2012

Di Sebalik NAMA

Amboi, tajuk.. haha..

Saja la.. sementara teruna2 ku itu tidur sila la update blog laju2 sebab bila terjaga je imam muda berdua itu, sila jangan berharap nak bukak laptop. Kang sorang alih mouse *ye, Mama guna mouse ye, tak reti touch2 ni, haha*, sorang sibuk nak tutup skrin lappy, kejap lagi ada yang nak tekan keyboard. Jadi sila jangan buka laptop untuk mengelakkan diri sendiri stress. haha.

Rasa macam nak berkongsi kenangan menamakan anak2. Ecewah, kenangan la sangat. Yela, bolehlah dikira kenangan manis sebab masa tu sedang mengandung kan. Maka memang eksaited nak menamakan anak.

Paling eksaited tentu la masa nak dapat anak sulung. Dulu2 masa zaman anak dara, suka sangat nak namakan anak dengan pangkal huruf nama sendiri dan nama suami. Tapi tak penah la pulak mereka2 nama kan. Cuma sekadar suka sahaja.

Pastu masa zaman U, siap dah reka2 nama. Masa tu dah tak kisah dah pangkal nama huruf apa sebab nama Mama pangkalnya N dan H; kalau N tu banyak kot pilihan tapi kalau H macam jarang2 je kan. Maka huruf pangkal dah tak kisah.

Tapi yang lawaknya *sekarang la baru rasa lawak* semua nama tu adalah nama GIRL, ok. haha. Ketara nampaknya sukakan baby girl. Ye, Mama memang sangat suka baby girl. Mungkin sebab boleh pakaikan dia macam2 jenis baju, aksesori, boleh padankan dengan Mama. Masa mengandung sulung pun mengharapkan girl tapi dah Allah nak bagi boy Mama terima je.

Kalau tak silap nama yang Mama reka dulu tu mula dengan huruf I dan H kot. Lupa sudah. haha. Tapi nama girl je. Nama boy tak pernah difikirkan. haha. Kejamnya..

Ahmad Iman Bukhari

Sampai la mengandungkan Iman, ada jugak nyatakan hasrat nak letak pangkal huruf nama Mama dan Ayah. Tapi Ayah tak suka camtu. Ayah suka nama tokoh2 Islam. Bila sebut je, tak perlu nak tanya lagi 'apa makna nama tu?'. Impian Ayah, bila orang tanya makna nama anaknya, bukan dijawab dengan makna, tapi dengan kisah si empunya nama.

O ye, masa perbincangan nama ni, Ayah cuma pilih nama baby boy. Untuk girl Ayah nak letak Umi Kalthum sempena nama anak Rasulullah SAW tapi Mama yang tanak. haha. Teruknya Mama kan. Last2 Ayah cakap takpe la, Ayah pilih nama lelaki saja. Macam dah tau2 je anaknya lelaki.

Ayah cakap nak letak nama Bukhari. Sebenarnya Mama tak setuju jugak dengan nama ni sebab nama kelas Ayah masa sekolah dulu! isk, nanti orang cakap semangat kekelasan yang tinggi pulak. haha. Tapi apa kisah dengan kata orang kan. Dah nama tu baik makan terima saja. Ayah nak Bukhari saja. Bagaimana susunan nama itu, itu kerja Mama.

Mama suka baca majalah Mingguan Wanita. Dalam tu ada gambar2 baby dengan nama yang unik2 sampai susah nak sebut pun ada. Tah camne aritu Mama jatuh chenta terus dengan nama IMAN. Terus cakap dengan Ayah nak letak nama Ahmad Iman Bukhari. Dan Ayah ok je.

Gitu la sejarah nama Abang Iman. Dan selepas itu terus Mama berangan nak letak nama IMAN kat semua anak2 Mama tak kira lelaki ke perempuan. Antara sebab Mama berkenan dengan nama IMAN ialah ianya sesuai diberi kepada baby boy dan baby girl.

Ahmad Iman Bunyamin

Sampai la mengandungkan Bunyamin pula. Masa ni ada 'lebihan' nama yang dipilih masa mengandungkan Iman, so terus nak letak yang itu je. So masa mengandung tu memang takde la aktiviti memilih nama anak. Masa tu nama boy ke girl ke dua2 dah ada.

Bila dah bersalinkan Bunyamin, Ayah tetiba jadi konfius sama ada nama yang dipilih tu betul ke wujud tokohnya. Nama tu adalah nama salah seorang Imam di Mekah tapi tak pasti namanya yang tepat.

Dalam ketakpastian tu, maka kami cari2 nama lain. Sama ada nak letak Mikail atau Bunyamin. Terfikir jugak nak letak nama Imran menggantikan Iman tu. Jadi serba salah sebab niat dari awal nak mengIMANkan semua anak2 tapi berbelah bagi la pulak sebab rasa macam susah nak panggil Bunyamin atau Mikail.

Fikir punya fikir, sampai buat undian bagai, akhirnya Mama pilih nama Bunyamin. Masa mengundi tu Mama sorang2 je kat spital. Masa tu Bunyamin kena tahan wad sebab G6PD dan jaundis. Kalau ikutkan cabutan Mama tu, nama Mikail. Tapi hati berat nak Bunyamin. Tah pape, baik takyah undi kalo camtu. haha. Undian tu sekadar nak menyedapkan hati je.

Pasal Imran atau Iman.. akhirnya Mama pilih Iman la sebab dah niat nak mengIMANkan semua anak kan. Ahmad Imran Bunyamin sedap jugak kan. Boleh panggil Imran. Tapi akhirnya nekad memilik Ahmad Iman Bunyamin. Memang sesuai rasanya nama Bunyamin tu dengan dirinya. Rasa kena je. Dengan tembamnya, lembutnya, putihnya.. ;)

Bukhari adalah seorang imam hadis manakalan Bunyamin pula adalah adinda Nabi Yusuf AS. Nama baby girl pula, dah tentu ada. Dah LAMA dah ada. Cuma yang empunya nama saja masih taktau di mana. Harap2nya yang ketiga biarlah si empunya nama itu ye. Apakah namanya? Oh, biarlah rahsia.. Sampai waktunya diumumkan jua..

Yang pasti, pangkal huruf nama anak2 iaitu A.I.B. bukanlah disengajakan. Memang tak dirancang pun sebenarnya. Kebetulan saja. Si gadis nanti, kalau ikutkan pilihan sekarang ni pun bukannya A.I.B. pun tapi taktau la masa dah ada depan mata kot2 lain jadinya pulak kan.

Hanya mampu berdoa, nama yang ada ni jangan la ada sedara terdekat yang rembat. huhu. Kalau kawan2 mungkin boleh letak je nama yang sama tapi kalau sedara terdekat.. taktau la.. Oh, Iman gigirl Mama.. tunggu Abang Bunyamin kamu bercerai susu dulu ya.. Mama nantikan kamu penuh sabar..


Yang Ini Pun Best



0 comments:

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥