♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Thursday, December 6, 2012

Family Trip To Melaka

Sudah dirancang lama. Rasanya masa Iman kecik2 lagi kot. Plan nak gi bercuti sekeluarga. Ni plan dengan family Ayah. Kalau dengan family Mama rasanya dah banyak kali kot bercuti bersama sebab family Mama ni susah nak kumpul semua sekali kot. So sape yang boleh ikut jom la kita bercuti bersama2. Sape tak boleh join sila duk diam2 di rumah sendiri. Begitu.

Tak macam family Ayah, walau ramai ahlinya, adik-beradik saja dah 10 orang, belum masuk anak saudara lagi kan, anak sendiri lagi kan. So kalau nak bercuti tu kena ada semua baru syok. Sebab family dorang besar, meriah bila ada ramai2 tu.

Eh, sebenarnya ada jugak la berjalan2 sekeluarga tapi mungkin banyak short trip je kot atau sekadar picnic tepi pantai or sungai gitu je kot. Ini lah kali pertama long trip kot. Memang sangat la long. haha.

Kami gerak dari rumah hari Selasa, 20/11/2012. Tarikh keramat tu memang dinanti2. Yela, plan 2 bulan sebelum. Memang tak sabar rasanya. Trip ni adalah ke Melaka. Semua dapat join kecuali sorang adik lelaki Ayah dan familynya. Sorang lagi adik perempuan Ayah datang sendirian saja sebab suaminya masuk wad pulak dah. Tu pun datang kejap je. Tidur semalam je pastu balik.

Takpe la, masih meriah rasanya walau tak cukup korum. Seminggu sebelum bertolak, anak2 dan suami demam. Dah la demam yang lain macam. Biasa demam 2,3 hari dah baik. Kali ni dekat seminggu. Dah tu panas garing lak tu. Mungkin kalo letak telur leh masak kot. Lengan Mama yang jadi bantal Bunyamin pun sama naik panas membahang.

Syukurlah Mama sihat alhamdulillah. Dapat la menjaga ketiga2 lelaki kesayangan yang demam. Dan syukur jugak dekat2 nak bercuti tu semuanya sudah beransur pulih.

Ari Selasa tu, Mama dan Ayah gi klinik dulu sebab Ayah ambik mc. Cuti tak cukup maka kena la ambik mc. Terpaksa. Mula la Mama membebel sebab awal2 tahun aritu lagi Mama dah pesan suh simpan cuti kot2 akhir tahun nak berjalan. Pfff.. penat membebel jela. Bukan makan saman pun. haha.

Ikut plan nak gerak jam 9.00 pagi. Oleh kerana jam 10.00 pagi Mama dan Ayah masih di klinik, maka dorang gerak dulu dan tunggu kat R&R Sungai Perak untuk sarapan pagi. O ye, anak2 memang awal2 pagi tadi lagi pakcik makciknya dah ambik bawak gi rumah Nenek. Maka anak2 bertolak dulu. Mama Ayah kemudian sikit.

Lebih kurang jam 11.00 pagi baru kami bertolak dari klinik. Top up touch n go, baru gerak terus ke R&R. Sampai2 tu dorang sume dah siap makan dah. Aduhai, tak bestnya makan asing2 kan. Mama dah buat sandwich tapi oleh kerana bekalan tu dalam Avanza, so dorang makan nasi lemak Nenek dulu la. Dah kenyang makan nasik lemak, maka tak laku la sandwich Mama. Sedey. haha. Tipu je, mana ada sedey. Perjalanan jauh lagi maka tentu bekalan makanan akan laku jap2 lagi. hihi.

Tapi tula, kita hanya merancang kan. Allah jua yang menentukan. Kami pergi 3 kereta. Kereta paklong dan 2 kereta kami; Avanza dan Wira. Wira tu baru je keluar bengkel semalamnya selepas 6 bulan terperap dalam bengkel. Wira tu kami servis dan cat semula. Ketuk apa semua la. Lamaaaa baru siap. Tapi tah camne, tersadai tepi hiway tu. Temperature naik. Oh, memang wira tu ada masalah temperature dan tak boleh dibawa laju2.

Adik Ayah bawak macam lipas kudung. 140kmj ok! Kalah Avanza dan Sylphy. Last2 tersadai. Bukan kereta je tersadai, dengan rombongan pun sama tersadai. LAMA! Dari jam 1.30 tengahari sampai 5.30 petang kami tercongok kat tol Lembah Beringin.

Akhirnya adik Ayah dari KL mai ambik kami sebab nak pack barang dan orang yang dari 3 kereta nak masuk 2 kereta adalah mustahil. Lalu terpaksa la tunggu dia mai amik. Nak tunggu dia tu yang lama sebab suaminya terpaksa masuk wad pulak. Dugaan dan cabaran betul.

Bayangkan jam 5.30 petang dari situ, nak sampai Melaka jam berapa? Adoi. Malam kot baru sampai. Ikut plan petang. Sampai2 tu makan2 la dulu.


Muka semua dan ala2 ketat je sebab kepenatan tersadai siang tadi. Memang dugaan betul. Tapi makan tetap kena makan jugak sebab nasik lemak pagi tadi dah proses kot. haha. Tapi anak2 tetap ceria je. Abang Iman tanak makan nasik. Makan roti canai je sampai 2 keping. Melampau ko. Tapi memang sedap dan lembut je roti canainya.


Saat paling heaven bila dapat check in. Masuk je villa tu, fuh terbang melayang semua ke'takbest'an siang tadi sebab seluruh rumah sejuuukkk je dek aircond. Villa tu ada 4 bilik, yang kesemuanya ada aircond. Ruang tamu luas. Sesuai la dengan pax kami yang ramai. O ye, ruang tamu juga ada aircond. Sejuk sentiasa. Belakang villa ada kolam renang yang tak dalam sangat. Kalau macam Mama ni setakat leher kot. Ok la kan untuk orang yang tak pandai berenang macam Mama. Leh jalan dalam air. *eh,haha.*

Adik2 ipar Mama awal2 lagi dah terjun kolam. Main macam2 dalam air. Mama tengok je. hihi. Malam tu tidur dengan best sekali sebab penat2 siang tadi, pastu tidur dalam aircond pulak. Eh, jangan la eran kalo perak sedikit sebab kat rumah takde aircond. hihi. Tapi kat rumah alhamdulillah memang sejuk so rasanya tak sesuai kot pasang aircond. Tunggu rumah sendiri la baru pasang.




Keesokan paginya pas solat Subuh rasa nak tido balik je. haha. Tapi takkan la kot kan. Apakah maknanya bercuti kalo nak tido atas katil je. Pagi tu sarapan. Sekali dalam pakej tu. Duk kalut2 dalam rumah, rupanya anak2 kalut jugak main air dalam pelampung. Ingatkan dah basah dah baju dorang rupanya pelampung tu macam sampan. Boleh duduk dalam tu. Amboi, bukan main lagi korang ek anak2..

Pastu kami sekeluarga pergi sarapan pagi. Jauh jugak la nak gi sarapan tu. Mungkin dalam perjalanan pergi lapar, perjalanan balik lapar balik kot. *tipu* hihi. Ok la jugak makanan dia. Cuma menunya sama je. Hari pertama camtu, hari kedua pun camtu. RM12 sekepala. Dah masuk semua dalam pakej villa.





Pas sarapan balik villa dan mandi kolam. Memang terbaikkkk. Seronok main kolam dengan adik-beradik. Gelak sampai sakit tekak. Tah pape. haha. Main game dalam air la, lumba lari la, macam2 la. Tapi jadi Mama takleh la lama sangat mandinya. Anak2 dah menggeletar maka sila la naik walau dalam hati rasa nak mandi lagi. huhu.

Dah siap tukar pakaian bersih2, wangi2, pastu nyusukan Bunyamin. Sampai Mama ikut tidur sama. Sedar2 tengok Ayah dan Abang dah kat sebelah ikut tido sama. haha. Semua pun buat aktiviti sendiri sebab masa ni tengah tunggu kakak Ayah dari Johor. Sama kes jugak dengan kami, kereta buat hal. Sementara tunggu tu marilah kita tido. hehe.

Sampai je kakak, rehat2 kejap pastu keluar makan. Tengahari tu kami makan ala kadar dan layan diri je sebab kenyang sarapan tadi masih ada. Lagipun nak simpan perut nak makan seafood bakar malam ni.

Awal2 lagi dah kontek abang Mama mintak tolong tunjuk jalan. Memang ada gps tapi malas nak guna. Lagipun boleh jumpa dorang sekali kan. Lebih kurang jam 6.00 petang kami keluar ke Sungai Duyung.



Teringat masa mengandungkan Bunyamin, mengidam nak makan kat sini. Gila ke apa, duk Perak ngidam makanan Melaka. Tapi dapat jugak makan kat sini masa mengandung 8 bulan gitu. hihi. 

Makan malam tu memang best seperti biasa. Tapi Nenek tak boleh makan seafood banyak sangat so rasa2 gitu jela. Paling pelik, last2 tinggal Mama, adik Ayah sorang dan family abang Mama je yang menghabiskan makanan. Sayang tu kalo tak habis kan.

Lepas makan kami naik river cruise. Menyusuri muara sungai. Memang best dengan angin malam. Nyaman je rasa. Lama jugak naik bot tu. 




Kalau ikutkan pas turun bot tu kakak ipar Mama nak bawak pusing2 jalan2 lagi tapi sebab semua dah mengantuk maka kami terus balik jela. Rasa macam ruginya masa terbuang gitu je tapi dah ramai2 camni takleh la nak pack sangat plan kan. Maka balik la kami.

Esoknya hari terakhir di Melaka. Pagi2 sarapan lagi. Menu yang sama jugak. Tapi tetap kenyang la. Alhamdulillah.



Balik sarapan, sempat jugak mandi kolam sekejap. Last dah kan. Pastu siap2 nak gerak balik kampung Ayah di Johor. Mula2 plan nak singgah Banda Hilir tapi alih2 tak jadi sebab kereta kakak Ayah problem. Maka terus jela balik Johor. Tapi berhenti2 jugak la sebab kereta semput.


Sampai Johor dah petang. Malam tu tidur rumah kakak Ayah. Dekat je dengan rumah Atok. Esoknya pas solat Jumaat baru keluar jalan2. Gi makan nasik beriani gam batu pahat. Gambar takde yang best nak dimasukkan. huhu.

Tapi memang best la beriani gam dia. Mama bukan pencinta beriani, tapi Mama boleh makan sampai habis tu kira memang terbaik la. hihi. Pas makan gi main kat taman. Besar tamannya. Puas la anak2 main. Berpeluh sakan. Solat maghrib pun kat surau sebelah taman je. Senang.


Pastu balik rumah kakak, kemas2 pakaian dan balik pulak rumah Atok. Bermalam di sana 2 malam. Pakej lengkap menambahkan ujian, takde air la pulak dah. haha. Bagus sungguh. Pagi esok tu Mama hanya mandikan anak2 je. Orang dewasa sila tunggu air ada. Memang la boleh mandi sebab kolah rumah Atok besar tapi kena simpan la untuk kecemasan kan.

Sampai tengahari baru ada air. Kalut2 mandi puas2. Tup2 2 jam je dia ada pastu takde pulak dah airnya. Tapi takpela dah mandi kan. Ayah je tertinggal keretapi dengan Nenek. Dorang mandi air kolah jela. 

Petang tu kami keluar. Tapi tak semua. Nenek ngan Atok tak ikut sebab nak berehat. Yang keluar anak2 dan cucu2 sahaja. Maka sila la berseronok merancang ke sana sini.

Tapi takdelah ke mana sangat. Ke Carrefour dan Pacific je. O ye lupa nak cerita, paling best percutian kali ni adalah Mama terlupa bawak seluar Ayah. haha. Ada sehelai yang dipakai masa pergi tu je. Pakai la berhari2 jeans tu. Tu antara sebab nak keluar ke shopping mall sebab nak cari seluar Ayah. Alhamdulillah jumpa. Tapi esoknya dah nak balik dah pun. Takpe la, asalkan dapat jugak pakai seluar lain kan. Kesian Ayah. Mama rasa bersalah sangat. Maaf ye Ayah..

Malam tu kami jalan sakan sampai jam 10.00 lebih. Pastu singgah rumah kakak makan malam baru ke rumah Atok tidur di sana. Esoknya lebih kurang jam 11.00 kot baru gerak dari rumah Atok balik ke Perak. 

Sempat menyinggah di Banda Hilir shopping sevenior dan jajan sket. Pastu singgah Rawang makan malam beramai2. Makan nasik yang dibekalkan oleh Nenek Sampai rumah jam 1.30 pagi.

Kepenatan..

Yang Ini Pun Best



1 comments:

Orked said... [Reply to comment]

seronoknyeee

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥