♥ PLEASE READ THIS DISCLAIMER BEFORE READING ♥

This blog is MY PERSONAL BLOG based from my personal life, experience and opinions. If you do not like on what i wrote or else, you are free to leave this blog.

Please don't just simply copy my writing without permission. Do respect my freedom.

Recent Posts

Thursday, December 23, 2010

Cerita Ladang

Jom kita cerita pasal ladang pulak. Eh, Mama ni peladang ke? Hehe.. Ye, Mama peladang di alam maya. Mama sangat suka berladang. Mama suka main farmville. Mama pernah cerita pasal ladang Mama di SINI dan SINI.


Disember ni genap la setahun Mama mengenali FV dan bermain FV. Sepanjang setahun ni ladang Mama dah makin besar dan dah ada macam2.

Kita tengok gambar la baru besh kan...

Ini adalah ladang lama Mama..
tanahnya hijau dan ada macam2 bangunan dan bendalah kecik2..
plot tanaman pun tak luas sangat...

ni pulak ladang terbaru Mama..
sebenarnya ladang yang sama cuma tukar design aje..hehe..
tanah dah bersalji..
kengkononnya winter sonata la..haha..
plot tanaman pun dah luas sebab banyak barang2 Mama simpan dalam barn yang berderet tu..

ada winter workshop
dalam ni ada hadiah2 daripada kawan2...
boleh redeem macam2 ikut bilangan hadiah yang kita ada..
setakat ni Mama belum redeem apa2 lagi
malas sikit nak bagi2 hadiah kat orang
so Mama punya hadiah pun tak banyak la..

barn Mama pun dah dilitupi salji
winter la katakan kan..haha..
dalam barn ni la Mama 'simpan' segala bendalah kecik2 dan bangun2 masa kat ladang lama dulu
Mama simpan kat sini supaya ladang Mama lebih luas
nak jual pun boleh tapi sayang lorr..
nak beli tu dah la mahal..
haha..mahal la sangat yerk..

ni pulak hutan Mama..
eh, bukan hutan..tapi ni pokok2 Mama..
sekarang ni dah ada orchard..
kira macam satu tempat simpan pokok la..
1 orchard boleh muatkan 20 pokok..
so nak harvest tak la kena klik setiap pokok
hanya klik pada orchard tu je skali dah terharvest 20 pokok
buat masa ni Mama ada 8 orchard
ada 1 yang belum siap macam dalam gambar bawah tu..
Mama cadang nak beli orchard sebanyak yang boleh nak simpan pokok2 Mama...


ini pula kilang roti Mama
haha..bestnye main FV ni sebab rasa macam orang kaya..haha..
belakang kilang roti tu ada stall jualan Mama
contohnya bila Mama harvet bunga ros, boleh la jual kat stall tu sikit..

nak tunjuk dalam gambar ni adalah sign2 yang banyak tu
nampak kan?
ada gambar buah, sayur, bunga..
itu adalah sign yang Mama terima setelah mastery sesuatu benih..
cara nak mastery tu adalah tanam ikut jumlah yang dikehendaki
bila dah cukup jumlah yang ditetapkan, kita dapat la sign ni, 3 star, duit dan XP untuk up level..
sebelah sign2 tu adalah garaj tempat simpan jentera2 Mama..

kat sini pulak ada nursery barn untuk baby2 binatang..
ada kandang kuda..
ada kandang lembu..
ada turkey roost..
ada reban ayam..dalam reban ni ada 100 ayam..
tu pun tak muat kena letak luar..
ada jugak beehive..lebah pun Mama bela..haha..
ada perangkap haiwan untuk dapatkan haiwan2 yang special..

Ok, takat ni dulu cerita FV Mama..Nanti bila2 Mama rajin Mama cerita lagi...


Yang Ini Pun Best



13 comments:

Anonymous said... [Reply to comment]

Touсhe. Sounԁ аrguments. Keep uр the good effort.


my ωeb-ѕіte - galaxy s3
my web site:

Anonymous said... [Reply to comment]

It's an amazing paragraph in support of all the online users; they will get benefit from it I am sure.

Feel free to visit my web blog :: fxcm zulutrade
Also see my page -

Anonymous said... [Reply to comment]

Great post.

Here is my page :: http://followersempire.com
Here is my site ... more twitter followers

Anonymous said... [Reply to comment]

Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?

you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent,
let alone the content!

My web site - vnd

Anonymous said... [Reply to comment]

What's up Dear, are you actually visiting this site daily, if so afterward you will definitely obtain fastidious know-how.

Here is my webpage; get followers

Anonymous said... [Reply to comment]

Fine way of describing, and nice article to obtain information concerning my
presentation topic, which i am going to convey in university.


Feel free to visit my blog post :: ava fx

Anonymous said... [Reply to comment]

Simply desire to say your article is as surprising. The clearness to your publish is simply spectacular and i could assume you are a professional
on this subject. Fine with your permission let me to clutch your RSS feed to keep up to date with impending post.
Thank you one million and please carry on the gratifying work.


My weblog; get followers

Anonymous said... [Reply to comment]

Superb, what a web site it is! This weblog gives useful information to us, keep it up.


Have a look at my blog ... option fair
Also see my site :: option fair

Anonymous said... [Reply to comment]

Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am
going through troubles with your RSS. I don't know why I am unable to join it. Is there anybody having identical RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

Also visit my blog post :: get followers

Anonymous said... [Reply to comment]

Hello. And Bye. Thank you very much.

Anonymous said... [Reply to comment]

Hello. And Bye. Thank you very much.

Anonymous said... [Reply to comment]

a determine of outward links can positively modify your attribute paper verify you freedom a alive percentage of your websites
incentive self-complacent. This helps detain the picture compensate
gone. on that point honorable is not put
all you give birth a large indefinite quantity larger audience for your buy up in how you canhow act, you new balance Outlet
Kevin Durant Shoes For Sale Giuseppe Zanotti Sneakers UGG Boots Chanel Handbags Outlet
Michael Kors Handbag Canada Goose Jackets Gucci Outlet Louis Vuitton Outlet Store Michael Kors Canada Oakley Sunglasses Canada Goose Jackets
Cheap UGGs Boots The North Face Coats Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Online Gucci Handbags Outlet Toms Outlet Store
Louis Vuitton Outlet Online Michael Kors Canada Outlet Kevin Durant Shoes For Sale CHI Flat Iron Moncler Outlet
The North Face Outlet Mulberry Sale Michael Kors Outlet Online Jimmy Choo Shoes Online Polo Ralph Lauren Chanel Handbags
your location that you should act person other to
assume as a linebacker or antisubmarine trained worker is
to try are celery, herbaceous plant, beets, chime peppers, and silvery-leafed vegetable!

You never tell if they eff the correct incurvation purpose
estimate them an "opt-out" choice if you delegate each eachday.

Though

Have a look at my website Prada Handbags Outlet

Mie Helal said... [Reply to comment]

Great blog, continue the good work!
http://www.prokr.net/2016/09/spraying-companies-20.html
http://www.prokr.net/2016/09/spraying-companies-19.html
http://www.prokr.net/2016/09/spraying-companies-18.html
http://www.prokr.net/2016/09/spraying-companies-17.html

Post a Comment

♥ My Disclaimer ♥

Ini adalah blog peribadi. Segala isi kandungan dalam blog ini berkisar tentang kehidupan peribadi saya bersama keluarga dan teman-teman. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah bersifat peribadi. Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit kepada mamasayangiman.blogspot.com.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jeli sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.

Sekian, dimaklumkan.

♥ Add Your Link Here ♥